Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

3 vragen over motor rijden in de file

Maandag 27 januari

DenkAls motorrijder rijden in de file is alles behalve gemakkelijk, maar het schiet tenminste wel op. Je moet natuurlijk rustig rijden, maar verder heb je geen last van kilometerslange files. Maar hoe zit het eigenlijk met motorrijden in de file? Is het toegestaan? En hoe kan je zo veilig mogelijk door de file rijden? Wij vertellen het je in dit artikel!

1. Mag je met de motor tussen files door rijden?

HetHet is niet bij wet geregeld dat motoren tussen de files door mogen rijden, maar er is een gedragscode met bijbehorende gedragsregels voor het rijden door de file als motorrijder. Een agent zal je niet bekeuren als je je houdt aan deze gedragsregels.

Zo mag een motorrijder tussen de file doorrijden, maar mag het snelheidsvereschil tussen de motor en de auto niet meer dan 10 km/u zijn. Ook moet je dan met je motor gaan rijden tussen de twee meest linkse banen. Als er weer op de rijbaan ingevoegd moet worden, dan moet dit worden aangegeven met de richtingaanwijzers.

2. Hoe kun je hier als automobilist het beste mee omgaan?

Als automobilist is het belangrijk om voldoende ruimte te laten. Het merendeel automobilisten doet dat de laatste jaren uitstekend, echter zijn er nog altijd bestuurders die juist de ruimte dichthouden. Wat zorgt voor extra opstoppingen en levensgevaarlijke situaties voor motorrijders. Als je ruimte maakt voor een motor die eraan komt, dan wordt dat vaak gewaardeerd met een bedankje van de motorrijder. Komen er motoren langs rijden? Blijf alert op je buitenspiegels. Ga je in de file van baan veranderen? Kijk dan ook altijd in je buitenspiegels of er geen motorrijder aan komt.

3. Hoe kan je als motorrijder veilig tussen de file rijden?

Rijden in de file kan voor vele gevaarlijke situaties zorgen, daarom is het allereerst belangrijk om beschermende motorkleding te dragen. Daarnaast moet je goed letten op je snelheid. Zorg ervoor dat je niet meer dan 10 km/u harder rijdt als een auto. Let ook op de strepen op de weg, deze kunnen glad zijn. Probeer om er naast te gaan rijden als hiervoor voldoende ruimte is.