Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Ongelukken in de file

Woensdag 22 augustus 2018

Als je veel in je auto rijdt, is de kans groot dat je er wel eens mee te maken krijgt: files. Vooral van en naar de steden is het rond spitsuur raak. Tientallen auto’s staan stil achter elkaar en er lijkt geen beweging in te komen. Soms duurt het wel uren voordat je weer langzaam kunt gaan rijden. Je zou denken dat het bijna onmogelijk is om in een file in een ongeluk terecht te komen. Het tegendeel is waar. In dit artikel leggen we uit waarom filevorming voor ongelukken kan zorgen en wat je moet doen als je in een ongeluk terechtkomt.

Gevaar van een file

De grootste kans op een aanrijding in een langzaam rijdende file ontstaat door onoplettendheid. Mensen die met hun smartphone bezig zijn, een gesprek voeren of aan het dagdromen zijn. Het gebeurt ook regelmatig dat mensen de file pas te laat opmerken doordat ze afgeleid zijn. Dit kan verschrikkelijke ongelukken veroorzaken. Langzaam rijdend verkeer kan ervoor zorgen dat je je gaat vervelen en dat je aandacht snel verslapt. Doordat er mensen afgeleid zijn en anderen vaak van baan naar baan wisselen, ontstaan er relatief kleine botsingen. De kop-staart-botsing is de meest voorkomende botsing. Hierbij botst de een auto met zijn kop (voorkant) tegen de staart (achterkant) van de auto ervoor. Zolang de botsing tussen twee auto's plaatsvindt, is het vaak wel duidelijk wie de schuldige is. Het wordt een heel ander verhaal wanneer je door de aanrijding doorschiet en zelf op je voorligger klapt. Want wie is er dan verantwoordelijk? Als er veel auto’s bij een kettingbotsing betrokken zijn, wordt er vaak een regeling getroffen waarbij iedereen de schade van zijn eigen verzekeraar vergoed krijgt. Dit geldt ook voor automobilisten die alleen WA-verzekerd zijn. De schadeclaim heeft in dat geval ook geen invloed op de schadevrije jaren van de slachtoffers.

Juiste autoverzekering

Veel mensen sluiten een verzekering auto af, en kijken er daarna niet meer naar om. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd te controleren of je (nog) wel de juiste verzekering hebt voor jouw auto. Als je al jarenlang dezelfde verzekering hebt, is de kans namelijk groot dat de verzekering niet meer goed bij je auto past. Bovendien ben je bij een andere autoverzekeraar misschien wel een stuk goedkoper uit. Door online je autoverzekering te vergelijken kom je er direct achter wat voor jou de beste en goedkoopste verzekering is.

Ongeluk

Filerijden is vervelend. Het kost tijd, het schiet niet op en je kunt geen metertje extra ruimte aan jouw voorligger geven, want dan schiet er iemand tussen. Dit is een van de oorzaken dat er in een file aanrijdingen ontstaan. Om files te vermijden, is het verstandig om voor vertrek te kijken of er al files staan op jouw route en of het druk is op de weg. Is dat het geval? Kies dan voor een alternatieve route zonder files, zodat jij rustig de weg op kunt. Ook door te kijken naar het weer, kun je zien of het een drukke dag gaat worden op de weg. Zo kun je ook verwachten dat het drukker op de weg is wanneer er regen is voorspeld. Auto’s moeten dan zachter rijden in verband met gladheid. Gevaar kun je niet altijd voorkomen, maar wie zich aanpast, loopt minder kans op een aanrijding.