Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Ruitenwissers vervangen? Zo doe je dat!

De zomervakantie is weer voorbij en voor je het weet, staat de herfst voor de deur. Een goed moment om te kijken of je ruitenwissers nog goed zijn. In dit artikel bespreken we wanneer je ruitenwissers moet vervangen, wat de kosten bij de garage zijn, hoe je ze zelf kunt vervangen en hoe je de juiste ruitenwissers vindt.

Wanneer moet je de ruitenwissers vervangen?

Ruitenwissers moeten regelmatig gecontroleerd en vervangen worden om strepen en lawaai te voorkomen. Dit wordt gemiddeld één keer per jaar gedaan. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Dit zijn een aantal tekenen dat ze aan vervanging toe zijn: 

  • Strepen op de voorruit: Als je ruitenwissers strepen achterlaten, is het tijd om ze te vervangen.
  • Slecht contact met de ruit: Als de ruitenwissers niet goed contact maken met de ruit, blijft het water op delen van de ruit gewoon liggen. Dit is natuurlijk niet handig.
  • Geluid: Piepen of schrapen tijdens het gebruik is een teken dat de rubbers versleten zijn.
  • Zichtbare schade: Controleer de rubbers op scheuren of beschadigingen. Ook de wisserarm moet niet al te roestig zijn.

Wat kost het om een ruitenwisser te laten vervangen?

De kosten voor het laten vervangen van een ruitenwisser kunnen verschillen per auto en garage. Ruitenwissers zijn op zich niet duur, maar garages rekenen ook arbeidskosten. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €20 en €50 per ruitenwisser, inclusief montage. Het is vaak voordeliger om de ruitenwissers zelf te vervangen, omdat je bespaart op de arbeidskosten.

Wat kosten ruitenwissers (ongeveer)?

De prijs van ruitenwissers varieert afhankelijk van het merk en het type. Het grootste ruitenwissermerk is Bosch, maar ook wissers van andere merken, zoals Valeo, worden veel verkocht. 

Er zijn verschillende types ruitenwisser, namelijk: 

Traditionele ruitenwissers: Deze wissers hebben een wisblad dat aan een metalen constructie vastzit. Dit zijn de oudste en goedkoopste soort en kosten meestal tussen de € 10 tot € 20 per stuk voor de voorwissers en € 5 tot € 10 per stuk voor de achterwisser.

Flatblade ruitenwissers: Zoals de naam al zegt zijn deze wissers platter. Dit maakt ze aerodynamischer. De Bosch aerotwin is een voorbeeld van een flatblade wisser. Het voordeel is dat ze stiller zijn, maar ze zijn ook duurder. Deze kunnen variëren van € 10 tot € 40 per stuk voor de voorwissers, en € 7 to € 20 per stuk voor de achterwissers.

Als je de ruitenwissers zelf vervangt, is de prijs van de wissers je enige kostenpost. Gelukkig is dit makkelijk zelf te doen. De stappen zijn ongeveer als volgt:

  1. Til de ruitenwisserarm van de ruit.
  2. Verwijder de oude ruitenwisser. De wisser kan een klem- of haakaansluiting hebben. Bij een klem, druk je op het clipje aan de basis van de ruitenwisser en schuif de oude ruitenwisser eruit.

Bij een haak, draai je het wisblad naar beneden ten opzichte van de ruitenwisserarm. Daarna schuif je het haakje makkelijk los van de wisser.

  1. Plaats de nieuwe ruitenwisser. Schuif deze terug, net zoals je de oude hebt verwijderd. Bij een klemaansluiting worden soms meerdere klemmetje meegeleverd, zodat de wisser op veel verschillende auto’s past. Kijk dus goed welke je nodig hebt.
  2. Zet de ruitenwisser voorzichtig terug op de ruit. Zorg dat het rubber over de hele lengte goed op de ruit ligt. Controleer dat de wissers niet uitsteken of elkaar raken.

Hoe vind je de juiste ruitenwissers?

Het vinden van de juiste ruitenwissers voor je auto is niet moeilijk, als je weet waar je op moet letten.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de juiste soort wissers te kopen. De verschillende typen staan hierboven beschreven. Kijk naar de oude wissers, om te weten wat op je auto past. Kijk ook gelijk naar de juiste lengte van alle wissers. Vaak zijn de voorwissers verschillende lengtes en is de achterwisser veel korter.

Kijk ook naar de juiste aansluiting. Is dit een haak- of klemaansluiting? De klemmetjes verschillen vaak ook. Kijk dus goed wat er wordt meegeleverd bij de wissers die je wilt bestellen. Dit moet hetzelfde zijn als de oude wissers.

Websites zoals www.winparts.nl bieden een handige zoekfuncties om de juiste ruitenwissers voor jouw auto te vinden. Je voert eenvoudig het kenteken in, en alle passende wissers voor je automodel staan op een rijtje. Check nog wel even of het echt klopt, want soms hebben automodellen verschillende wissers, afhankelijk van de jaargang. Bij twijfel, kan je het instructieboekje van de auto raadplegen. Hier staat precies in vermeldt wat je nodig hebt.

Met goede ruitenwissers ga je veilig op reis. Zorg daarom dat je wissers klaar zijn voor de volgende hoosbui. Zelf de ruitenwissers vervangen is niet moeilijk en bespaart geld. Bij Winparts vind je ruitenwissers van veel betrouwbare merken, in alle soorten en maten. Je vindt gemakkelijk de juiste met je kenteken. Dus wacht niet langer en bespaar vandaag!