Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Drukste dagen in het verkeer

Woensdag 7 februari 2018

Dat er in Nederland file staat is al lang geen geheim meer. Iedere automobilist weet dat hij vroeg of laat een keer in de file komt te staan. Maar de drukte op de weg heeft met verschillende factoren te maken. Zo kan het tijdstip, drukte rond evenementen, maar met name het weer flinke invloed hebben op drukte op de weg. Als je kijkt naar de 10 drukste dagen op de Nederlandse wegen, zie je dat er vaak vanwege het weer een enorme drukte ontstaat. Extra drukte ontstaat vrijwel altijd wanneer er (grote hoeveelheden) sneeuw valt in ons land. Wij zetten de 10 drukste dagen in het Nederlandse verkeer voor je op een rijtje. Al deze dagen hebben maken met de winterse buien die ons land onder een groot pak sneeuw laten verdwijnen.

10. 17 december 2009 - 670 kilometer file

Op deze dag viel het einde van de voorjaarsvakantie samen met een flinke sneeuwval, waardoor er op vele plekken in het land een flinke file stond. Dit had eindelijk 670 kilometer file tot gevolg.

9. 17 december 2010 - 753 kilometer file

Exact een jaar na de nummer 10 in deze lijst was het weer raak. Wederom was het de sneeuw die, met name in de Randstad, voor grote drukte zorgde.

8. 26 februari 2004 - 760 kilometer file

Op een zeer koude winterdag viel er veel sneeuw, waardoor een groot deel van het land onder een wit pak bedekt werd. Van Maastricht tot Groningen flinke files, zowel in de ochtend als in de avondspits.

7. 25 november 2005 - 810 kilometer file

Op deze winterse dag in november viel het in de ochtendspits nog wel mee, maar in de avond was het raak. Ruim 800 kilomter file door het hele land, waarbij wederom de sneeuw de boosdoener was.

6. 3 februari 2012 - 831 kilometer file

Hoewel de ochtendspits en de avondspits redelijk vermeden werden op deze dag, lag de piek met name in de middag door het slechte weer. Met name in de Randstad stond alles vast, wat tot grote vertraging leidde.

5. 29 november 2010 - 871 kilometer file

Met name het midden van het land had deze dag last van de drukte op de weg. Door het slechte weer stond er veel vast, met name in de avondspits.

4. 25 maart 2008 - 888 kilometer file

Dit was de dag na Pasen. Vele mensen gingen na een paar dagen vrij weer de weg op, en kregen te maken met flinke sneeuwval. De ochtendspits was enorm, wat leidde tot flinke vertragingen.

3. 8 februari 1999 - 975 kilometer file

De minst recente file uit dit overzicht, maar wel een flinke vertraging die dag. Deze dag kenmerkte zich door flinke sneeuwbuien door het hele land, gecombineerd met een aantal gekantelde vrachtwagens. De ochtendspits was enorm druk.

2. 15 januari 2013 - 1000 kilometer file

Voor het eerst stond er meer dan 1000 kilometer file op de Nederlandse wegen. Het hele land had er last van, en de enige optie was achter aansluiten. Het slechte weer was wederom de grootste factor.

1. 11 december 2017 - 1461 kilometer file

De absolute nummer 1 in dit overzicht. Je raadt het al, wederom was het de sneeuw die voor grote drukte zorgde. Ondanks vele waarschuwingen van ANWB voorafgaand aan deze dag, stond het hele land vast in de sneeuw.