Dinsdag 7 augustus 2018
Wanneer je een andere auto wil gaan kopen zit je altijd met ййn belangrijke vraag: wat is mijn auto waard? Dit bedrag bepaalt namelijk voor een groot deel het budget voor je nieuwe auto. Er zijn veel manieren om de waarde van je auto uit te drukken, maar wat is nu de juiste? In deze blog meer over de soorten waarden en de factoren waarop iemand taxeert.
Bij de taxatie van een autowaarde zijn er verschillende soorten waarden. In dit artikel gaat we er gemakshalve vanuit dat je kijkt naar jouw tweedehands wagentje die bestemd is voor inruil of verkoop. Daarom spreken we niet van sloopwaarde, cataloguswaarde en nieuwwaarde. De meest voorkomende termen voor jouw tweedehands auto zijn:
Dagwaarde is een globale waarde-indicatie om verzekeringspremies op de baseren. Deze term wordt veelal door verzekeraars gebruikt en betreft niet specifiek jouw voertuig.
Taxatiewaarde is de specifieke waarde van jouw auto nadat deze is beoordeeld door een specialist. Hierin kunnen dus alle specifieke plus- en minpunten van jouw inruiler worden meegenomen zoals de staat van de bekleding.
Handelswaarde is het bedrag dat de handelaar voor jouw auto over heeft wanneer hij deze van jou koopt. Dit betreft dus ook jouw specifieke auto. Bij handelswaarde houdt de handelaar rekening met een marge die hij wil verdienen bij doorverkoop.
Inruilwaarde is nagenoeg hetzelfde als handelswaarde. Het enige verschil is dat jij bij inruil ook meteen een auto koopt van de handelaar. Daar kan deze dus rekening mee houden bij de margebepaling en inruilprijs.
Hierboven zijn al enkele factoren aan bod gekomen die waarde bepalen. Een expert zal bij een check in levende lijve met meer factoren rekening houden dan de meeste websites. Denk hierbij aan: is er in de auto gerookt, wat is de staat van de bekleding of wat is de onderhoudshistorie (gerenommeerde dealer?)?
Toch zijn er ook algemene factoren die van grote waarde zijn. Deze factoren kunnen goed worden beoordeeld door sites. Voorbeelden zijn: het aantal eigenaren, kilometerstand, optionele specificaties (trekhaak, abs, airconditioning), bouwjaar, model, aantal deuren, merk, aantal eigenaren, enz.
Dus wil jij je auto verkopen? Dan weet je nu wat de meest voorkomende waarden zijn en waar een handelaar op let.