Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Weet alles over files in de zomervakantie

Files naar je vakantiebestemming

Wil je jouw zomervakantie rustig en ontspannen beginnen? De auto brengt je niet alleen van a naar b, maar kan er ook voor zorgen dat je midden in de verkeersdrukte en files komt. Veel mensen pakken massaal de auto tijdens hun vakantie, waar we dan ook vaak de gevolgen van zien, vooral op ‘’zwarte zaterdag’’. Maar het vermijden van de verkeersdrukte kan een stuk makkelijker zijn dan je denkt.

Zwarte zaterdag

Misschien heb je er wel van gehoord ‘’zwarte zaterdag’’, oftewel een van de drukste dagen op de Europese snelwegen door de zomerse verkeerschaos die wordt gecreëerd doordat mensen massaal met de auto onderweg gaan naar hun vakantiebestemming. Ongeacht waar je naar op vakantie wil, het gebeurt niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Dit kan bijvoorbeeld onderweg naar Lyon waar je Lyon fc voetbal in actie wil zien, of wanneer je met de auto een langere rit maakt naar Spanje. Meestal is dit in de zomermaanden juli en augustus, en laat deze dagen zien hoe de snelwegen vol raken door de vele auto’s. Het vermijden van deze dagen kan slim zijn, aangezien ze bekend staan om het risico te lopen dat je urenlang in de auto zit te wachten door de lange files. Tijdens deze drukke tijden hebben niet alleen mensen die op reis zijn, maar ook mensen die in hun dagelijks routine gebruik moeten maken van deze snelwegen hier problemen mee.

Apps en hulpmiddelen

Gelukkig kunnen moderne technologieën helpen bij het omzeilen van fileleed. Apps zoals Waze, Google Maps en TomTom bieden realtime updates over verkeersomstandigheden en suggereren alternatieve routes. Daarnaast kunnen platforms zoals Moovit voor openbaar vervoer en BlaBlaCar voor carpooling handige opties zijn om files te vermijden. Apps en andere hulpmiddelen zoals een TomTom spelen een belangrijke rol bij het vermijden van verkeersopstoppingen. Apps zoals Google Maps en Flitsmeister of de app ‘’kaarten’’ op Apple voorzien je van nieuwe updates over de verkeerssituatie en stellen alternatieve routes voor om files te vermijden. Deze apps en hulpmiddelen verbeteren je navigatievaardigheden in het verkeer, bieden je een breed aanbod van reismogelijkheden en maken het eenvoudiger om de drukte tijdens de zomer te ontwijken.

Tips om files te vermijden

Wil je de files voor zijn en wil je niet urenlang wachten in de auto, terwijl je onderweg bent naar je vakantiebestemming? Houd dan vooral rekening met de volgende tips:

 

        Vertrek op tactische tijden: Probeer te vertrekken op momenten wanneer de wegen minder druk zijn. Vroeg in de ochtend of laat in de avond zijn vaak rustiger dan in de middag.

        Gebruik alternatieve routes: Overweeg minder bekende wegen en andere routes om de hoofdwegen te vermijden, zodat je niet stil hoeft te staan met je auto.

        Slim plannen met apps: Gebruik navigatie-apps die verkeersupdates aanbieden en je alternatieve routes aanraden op basis van recente verkeerssituaties.

        Carpoolen of openbaar vervoer: Als het kan, overweeg dan carpoolen met anderen of gebruikmaken van het openbaar vervoer. Dit vermindert niet alleen je eigen bijdrage aan de files, maar is ook nog steeds duurzamer.