Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Een kettingbotsing: wie betaalt de schade?

Dinsdag 25 september 2018

Een botsing in de file: het komt vaker voor. Een botsing is al vervelend genoeg, maar het wordt helemaal ingewikkeld als je te maken krijgt met een kettingbotsing. Want wie betaalt in dit geval de schade? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag.

Kettingbotsing

Stel je rijdt rustig op de snelweg en plotseling doemt er een file voor je op. Je trapt onmiddellijk op je rem en stopt net op tijd om je voorligger niet te raken. Helaas is de auto achter je te laat met remmen en botst wel bij jou achterop. Omdat jij hier niet op bedacht bent, bots je alsnog op de auto voor je. Nu zijn er drie auto's betrokken bij één aanrijding. Op dit moment is er sprake van een kettingbotsing. Vaak wordt één auto vanaf achteren aangereden en wordt deze op zijn beurt op zijn voorligger(s) gedrukt. Dit is een ingewikkelde situatie, want wie krijgt nou eigenlijk de schuld? Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat je veilig staat. Pechhulp kan daarbij erg belangrijk zijn, dus zorg dat je altijd de beschikking hebt over de juiste pechhulp.

Aansprakelijkheid

Iedere automobilist is er zelf verantwoordelijk voor om voldoende afstand te houden van zijn voorganger. Dit is noodzakelijk om in geval van nood op tijd te kunnen remmen, zodat je niet op je voorligger botst. Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen, dus gebeuren er vanzelfsprekend ook meer ongelukken. Zeker als er plotseling een file ontstaat en je heel abrupt moet remmen. Stel dat jij wel op tijd stilstaat, maar je achterliggers botsen tegen jou op, waardoor jij alsnog de auto voor je raakt. Hoe ga je dan aan jouw verzekeraar uitleggen dat jij niet de schuldige was en hoe bewijs je dat? Je begrijpt dat dit een ingewikkelde zaak is. Wie is de schuldige en wie gaat betalen? Vaak is er niet alleen sprake van materiële schade, maar is er ook sprake van lichamelijk letsel of misschien zelfs psychologische schade. Al met al kan dit een flink bedrag worden, dat toch door iemand betaald moet gaan worden.

Autoverzekering

In Nederland is iedere automobilist in principe verplicht een autoverzekering af te sluiten. Juist omdat een kettingbotsing een ingewikkelde schuldvraag met zich meebrengt hebben de verzekeraars zelf een passende oplossing bedacht. Deze oplossing staat in de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS). Hierin hebben de verzekeraars onderling afgesproken om iedere botsing binnen een kettingbotsing te beoordelen alsof het om een één op één botsing gaat. Dit zorgt ervoor dat er geen eindeloze discussie ontstaat over de schuldvraag. Er kan snel en efficiënt gehandeld worden. Dus jouw verzekeraar betaalt voor de schade die jij hebt veroorzaakt bij de auto voor jou. De schade die je zelf hebt opgelopen wordt betaald via de autoverzekering van degene die bij jou achterop is gereden. Zo kan het zijn dat jij terwijl je onschuldig bent, toch aanspraak moet maken op je autoverzekering. Bij een kettingbotsing heeft dit daarom geen invloed op de door jou opgebouwde schadevrije jaren. Niet iedere verzekeraar heeft de OVS ondertekend. Mocht jouw verzekeraar dit niet gedaan hebben, dan kan jouw schadeafhandeling zomaar een complexe en langdurige zaak worden.