Files Nu Weer Blog Over ons

BLOG

Met de auto naar school of toch maar niet?

 

Het wordt drukker op de wegen, dat zal je niet ontgaan zijn. Daarom komt steeds vaker de oproep om de kinderen niet met de auto naar school te brengen. Voor mensen die in de buurt wonen is die tip makkelijk op te volgen maar voor iedereen die gekozen heeft voor een school wat verder weg kan dit een uitdaging zijn. In deze blog lees je meer over de voor- en nadelen van met de auto naar school. Misschien dat dit kan helpen in de keuze welk vervoersmiddel je kiest.

 

De voordelen

 

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van met de auto naar school gaan is het comfort en gemak dat het biedt. Je hebt geen last van weersinvloeden en je hebt alle ruimte om je schooltas voor een jongen mee te nemen. Je kunt de meest efficiënte route kiezen en vermijdt vertragingen die vaak voorkomen in het openbaar vervoer. Dit betekent dat je meer tijd hebt om 's ochtends rustig te ontbijten en je voor te bereiden op de schooldag, in plaats van te haasten om de bus of trein te halen. Een ander voordeel van met de auto naar school gaan is de flexibiliteit die het biedt. Als je na schooltijd buitenschoolse activiteiten hebt, hoef je je geen zorgen te maken over het missen van de laatste bus of trein. Met de auto kun je je eigen schema bepalen en wanneer je wilt vertrekken en op de weg terug nog even die leuke rugtas kopen. Last but not least is het ook veel gezelliger, je kan met ouders van kinderen uit de buurt afspreken om samen te reizen zodat je het reizen met elkaar kan afwisselen, dat bespaart tijd, zorg voor gezelligheid en is bovendien beter voor het milieu.

 

De nadelen

 

Je hebt net de voordelen gelezen van met de auto naar school gaan, maar waar voordelen zijn, bestaan helaas ook nadelen. Bij veel scholen maken mensen zich zorgen om het drukke verkeer en de onveilige situaties die dit met zich meebrengt. Rennende kinderen, kinderen op de fiets, ouders in bakfietsen, taxibusjes en ouders in auto’s zorgen voor een enorme drukte rond de scholen. Natuurlijk, iedereen kijkt goed uit, past de snelheid aan en doet zijn best om ongelukken te voorkomen maar kinderen zijn onvoorspelbaar. Lopend en met de fiets, zonder auto’s, zorgt voor meer veiligheid rondom de scholen. Nog een groot nadeel van met de auto naar school gaan is de negatieve impact op het milieu. Auto's stoten uitlaatgassen uit die zorgen voor fijnstof en CO2-uitstoot. De aankoop van een elektrische fiets of bakfiets kan bijvoorbeeld betekenen dat je geen extra auto hoeft aan te schaffen. Het bezitten en onderhouden van een auto kan namelijk in de kosten lopen. Niet alleen de aanschaf maar ook de verzekering, de belasting, het onderhoud en brandstof. Als laatste voorkom je hiermee onnodige verkeersbewegingen en dus extra filedruk, daar kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen daar eens wat vaker de fiets te pakken of te gaan wandelen.