Maandag 8 oktober 2018
Steeds meer Nederlanders rijden in elektrische auto's. Anno 2018 zijn er zo'n 22.000 geregistreerde elektrische voertuigen in Nederland. Dat is ongeveer zestig procent meer dan in 2017. De belastingvoordelen, lagere vraagprijzen en verschillende subsidies zorgen ervoor dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt. Vooral voor zakelijke rijders. Hoe zit het precies met de autoverzekering voor elektrische zakelijke auto’s?
Er zijn veel fiscale voordelen voor ondernemers die zakelijk een elektrische auto rijden. Momenteel betaal je maar 4% bijtelling voor volledig elektrische voertuigen, terwijl dat voor andere voertuigen 22% is. Dat scheelt dus behoorlijk in de kosten. Nu is het wel zo dat dit in 2019 gaat veranderen. Voor auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro betaal je dan 4% bijtelling. Voor auto’s met een hogere waarde, betaal je over het bedrag boven die 50.000 euro 22% bijtelling. Tot 2021 betaal je geen wegenbelasting en geen BPM voor elektrische auto’s.
Met de aanschaf van een elektrische auto, ben je super duurzaam bezig en profiteer je van diverse belastingvoordelen. Helaas is het wel zo dat de premie van de autoverzekering voor een elektrische auto soms een stuk duurder is dan die van brandstofauto's. Je betaalt gemiddeld 35% meer. Dit komt mede door de elektrische accu; als deze vervangen moet worden, staat de autoverzekeraar tegenover hoge kosten. Daarnaast speelt de aanschafwaarde van de auto ook een belangrijke rol. Evenals het gewicht. Elektrische auto's zijn veel zwaarder dan andere auto's, en ook hier speelt de accu een rol. Mede door het gewicht hebben elektrische auto’s een langere remweg, waardoor de kans op een botsing en ongelukken groter is dan bij brandstofauto's. Hierdoor vorm je een groter risico, en daardoor is de premie hoger.
Er zijn drie verschillende dekkingen: WA, WA + beperkt casco en allrisk (volledig casco). Een WA-verzekering is verplicht. Deze verzekering vergoedt schade die jij veroorzaakt aan een ander voertuig. Aangezien elektrische auto's nog nieuw zijn en relatief hoge reparatiekosten hebben, is het raadzaam om minimaal een verzekering af te sluiten met WA + beperkt casco. Daarmee krijg je ook schade door brand en storm, ruitschade, diefstal en inbraak vergoed. Wil je er zeker van zijn dat je alles vergoed krijgt? Kies dan voor een allriskverzekering, daarmee krijg je ook kosten door vandalisme en schade die je zelf veroorzaakt vergoed.
Voor het verzekeren van jouw elektrische auto kun je bij de meeste verzekeraars terecht. Toch kun je niet bij alle verzekeraars een autoverzekering afsluiten. Sommige accepteren je namelijk niet door beoogde hoge reparatiekosten veel verzekeraars af. Voor Tesla-rijders is het helemaal lastig om geaccepteerd te worden als klant. De Tesla heeft een hoge aanschafwaarde. Daarnaast vinden verzekeraars het standaard beveiligingssysteem (waarmee auto's bij diefstal opgespoord kunnen worden) van een Tesla niet voldoende. Je kunt altijd de autoverzekering met andere vergelijken op een speciaal daarvoor bestemde website.